Само в Lupa.bg: Зам.-кметица става сонетен кентавър

Ексдепутатката от ГЕРБ Диана Саватева блесва със стихоплетство на литературно четене

Култура
16:25 - 19 Март 2023
4137
Само в Lupa.bg: Зам.-кметица става сонетен кентавър

Бившата депутатка от ГЕРБ и настояща заместник-кметица на Бургас Диана Саватева влиза в ново амплоа - на сонетен кентавър, както е обявена от организаторите, в "Бал на чудовищата" или иначе казано, литературно четене на един от известните модерни кръгове "Нова асоциална поезия".

И макар той да е популярен предимно с авангардна поезия, бели стихове и понякога вулгарни рими, Саватева е поканена като доста ординерна поетеса за участие в него. 

Да чете: "Вървя срещу мрака. Бързам, той бърза повече" вицето на бургаския градоначалник Димитър Николов ще се изяви в столицата на 25 март. 

Диана Саватева е завършила българска филология, дългогодишен журналист, кореспондент и отговорен редактор във вестник "24 часа", народен представител и заместник председател на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, член на Писателско дружество Бургас и автор на две поетични книги. Била е хоноруван преподавател в БСУ, пише в официалната биографична справка на блондинката в общината в Бургас.

Дамата е автор на цели две стихосбирки. А сама се хвали със следния: "„Бял лист е животът ми / Драска всеки по него / Даже и аз / Понякога“. 

Ето и какво ще чете Саватева в София: 

Вървя срещу мрака
Бързам, той бърза повече.
Не съм минавала никога
по тези места.
Къщите са непознати,
хора изобщо няма.
Странни шумове правят
страха влудяващ.
Мракът трепти като плът.
Бърза, аз бързам повече.
Най-сетне зървам фигура.
Няма да разбера никога
към мен ли идваше
или аз я настигах.
Ето я къщата.
Тук съм
преди тъмнината.
Едва на съмване ще разбера
дом ли е
или странноприемница.