Само в Lupa.bg: Защитен свидетел на европейската прокуратура ли е битият служител на Велико Желев?

Министър Иван Шишков и шефът на АПИ опъвали ли са чадър над обвинения строителен бос?

Общество
16:23 - 07 Март 2023
11992
Само в Lupa.bg: Защитен свидетел на европейската прокуратура ли е битият служител на Велико Желев?

Защитен свидетел на европейската прокуратура ли е нападнатият служител от строителния бос Велико Желев? Внедрен ли е свидетелят във фирмите на предприемача, за да се установи теч на европейски средства? На тези въпроси прокуратурата тепърва трябва да даде отговор.

Служебният регионален министър арх. Иван Шишков посрещна с изненада новината за ареста на Велико Желев. По непотвърдена информация той е в добри отношения със строителния бос и дава мило и драго да печели обществените поръчки, свързани с пътищата. Шефът на АПИ Венцислав Ангелов от своя страна съдейства бизнесменът да ремонтира все повече разнебитени настилки и изграждането на нови.

Според източници на Lupa.bg регионалният министър е знаел за акцията на европейската прокуратура, както и за защитения свидетел, работил за Велико Желев. Дали това е възможната причина за нанесения побой над служителя на пътищаря?

Може би, за да разсеят съмненията за всякаква близост между арх. Шишков и Велико Желев регионалният министър си спретна ПР акция пред журналисти, в която обясняваше за изградената от „Хидрострой” северна скоростна тангента, че е с ниско качество. Само че за лошо свършена работа и некачествено строителство се издават съответните актове, а такива според източници на прокуратурата няма.

По закон АПИ е на пряко подчинение на министър Шишков. Дали обаче той си е затварял очите за основателката на Европейски център за транспортни политики Диана Русинова, която се оказа, че по силата на граждански договор с министъра на регионалното развитие тя се е занимавала с дейности, касаещи провеждането на обществени поръчки за стотици милиони левове. Съгласно договора между Русинова и регионалния министър тя е отговаряла за параметрите и условията на обществените поръчки, като по този начин са създадени условия за корупционна среда, тъй като същата можела без проблем да се постави в услуга на определени фирми. Дали обаче АПИ има нужда от експертизата на Русинова, при положение че разполага с цял отдел опитни юристи и експерти, на които държавата плаща високи заплати за тази дейност?

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на бизнесмена Велико Желев. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 24.02.2023 г. в София, направил опит да принуди чрез сила Б. А. да поеме имуществено задължение от 68 000 лева чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери.

Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда, като на потърпевшия са нанесени удари в областта на лицето и тялото. Насилието е извършено от повече от две лица, съобщава прокуратурата.

На 7 март в СГП са получени материали по досъдебно производство на Софийската районна прокуратура относно евентуално извършено престъпление – изнудване, извършено от повече от две лица (по чл. 214, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 213а, ал. 2, т. 4 от НК). Наблюдаващият прокурор е приел по компетентност досъдебното производство.