Само в Lupa.bg: Защо Ананиев забрани инвитро процедурите?

Общество
12:14 - 22 Април 2020
2687
Само в Lupa.bg: Защо Ананиев забрани инвитро процедурите?

Здравният министър Кирил Ананиев забрани със своя заповед вчера провеждането на нови процедури за асистирана репродукция и сведе до минимум вече започналите. Въпреки че до момента няма никакви данни за пряка опасност за плода при напреднала бременност на майката и евентуален досег до коронавируса при нея, специалисти от цял свят предупреждават, че в ранните етапи на развитието на ембриона инфекцията може да е опасна.

Индийски медици са анализирали широка база данни за наличието на двата рецептора в човешкото тяло, за които коронавируса се закрепва в клетката, включително в ембрионална фаза - ACE2 и CD147. Резулатите им разкриват, че рецепторите се откриват дори в най-ранните етапи на бременността, което може да окаже негативно влияние върху развитието на ембриона.

И съветват недвусмислено: Двойките да се въздържат от зачеване по време на пандемията и всички инвитро (ИКСИ) процедури да се държат в минимални граници, за да се избегне рискът от малформации или загуба на ембриони.

Досега всички родени деца с доказана коронавирусна инфекция са безсимптомни и са били заразени след появяването им на бял свят. Рискът обаче е наличен за оформящите се плодове, по предположение на медиците - от положителния тест за бременност до първата гестационна седмица на раждане, при която бебето може да бъде спасено в специализирана и високотехнологична неонатология (около 25-26 г.с. - б.р.), в случай, че майката се зарази със SARS-CoV-2.