Само в Lupa.bg: Защо Цветанов пусна брада?

У нас
14:30 - 08 Юни 2020
13667
Само в Lupa.bg: Защо Цветанов пусна брада?

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов ходи с обилно лицево окосмяване от повече от 6 месеца, но докато мнозина смятат, че тоталната промяна се дължи на естетически причини, всъщност зад брадата и мустаците на екс вътрешния министър се крие намерение да се изправи яростно срещу властта. 

Въпреки че беше верен на премиера Бойко Борисов повече от десетилетие, от известно време след изгонването си от структурите на ГЕРБ Цветанов демонстрира невиждана жлъч спрямо кабинета и министрите. А добре отгледаното "катинарче" на устата само допълва твърдото му намерение да се превърна в ярка опозиция. Това не е български, а световен модел, част от етикецията, който например не допуска действащи премиери или президенти да се появяват публично с оформни мустаци или бради, защото се смята, че се готвят да минат в опозиция.  

Единствено изключение досега имат двама американски президенти - Уилям Тафт, който си отглежда мустаци и Хари Труман, който пък за кратко оставя окосмение над горната си устна и през 1948 г., след националния вот за държавен глава, поддържа лека козя брадичка, но с обяснението, че по-скоро си прави майтап. 

В българската най-нова история действително няма министър-председател, който да не се бръсне. Единствено Филип Димитров не се съобразява с етикета и оставя богатата брада и мустаци и по време на служебния кабинет (1992 г.). След това и Симеон Сакскобургготски встъпва в длъжност с козя брадичка и тънък мустак, но по монархическа линия той е освободен от "републиканското" задължение за бръснача. Бойко Борисов обаче го спазва, въпреки че на определени периоди си позволява да се появи публично с леко набола брада, което се смята за приемливо от гледна точка на етикецията, защото не се разглежда като действително лицево окосмение. 

Така Цветанов, който преди дни направи ясна заявка да се завърне в активната политика, като създаде нова партия освен Евроатлантическия си център, за да се яви с нея на следващите парламентарни избори, може да се раздели с брадата и мустаците, в случай, че се раздели с опозиционерските си въжделения. 

Справка на Lupa.bg в ГЕРБ показва, че той все още е член на ГЕРБ в основната организация в столичния район "Изгрев".