Само в Lupa.bg: Защо Нинова отказва да хвърли оставка?

У нас
12:45 - 13 Април 2021
9922
Само в Lupa.bg: Защо Нинова отказва да хвърли оставка?

Корнелия Нинова отказва да хвърли оставка и да поеме политическата отговорност за разгромяващата загуба на БСП на парламентарните избори, защото ще загуби правото си да е депутат. Бомбата дойде от социалисти, запознати с юридическите хватки, заложени в устава, който самата председателка на левицата заложи още в първия си мандат начело на партията. Пред Lupa.bg те припомниха, че тя има правото да се кандидатира за публични длъжности само по изключение - докато е шефка на Столетницата.

А причината се крие в член 41 на устава на БСП, според който народен представител, който е бил 12 години последователно в пленарната зала (или 3 пълни мандата), няма право отново да се цани за законотворец. Изключението важи единствено за лидера.

Броят на призивите за оставката на Нинова от поста обаче набъбва с всеки изминал ден. Ако се стигне до искането й и от Националния съвет и бъде гласувано, по партийния закон тя трябва да се оттегли и от състава на формиращия се 45-и парламент, разясниха вещи социалисти. Според тях битката на Нинова е персонална - да остане в Народното събрание още 3 години, а след това да поведе листата с кандидати за европейския парламент през 2024 г.

"Не си мислете, че тя много иска да продължава да е председател. Оглежда се и за място на "Дондуков" 2, и е отправила поглед към Брюксел", твърдят те.

И припомнят, че неслучайно знакови лица като Кирил Добрев не са били част от изборите сега. "Той сам се оттегли според партийните правила заради тези 12 години, в които е бил народен представител, а не чака някой да го подкани", добавят възмутени от поведението на Нинова бесепари.

Точният член и алинея от устава на БСП гласи: 

"Кандидати за народни представители не могат да бъдат социалисти, които са били 12 години народни представители. Това ограничение не се отнася за председателя на БСП".