Само в Lupa.bg: Засилиха мерките за сигурност на Христо Грозев след изчезването на Невални

Никой не знае къде в момента е българският журналист, издирван от Русия

Новини
16:10 - 18 Декември 2023
3969
Само в Lupa.bg: Засилиха мерките за сигурност на Христо Грозев след изчезването на Невални

След изчезването на руския опозиционер Алексей Невални са се засилили мерките за сигурност за българския журналист Христо Грозев, който има обвинение в Русия и е издирван от хората на Путин. Lupa.bg научи, че в момента и най-близките на Грозев не знаят къде се намира. 

Медията ни разбра, че напоследък службите разпространявали фалшиви информации за текущото му местоположение.

Изчезването на Невални доведе до сериозни подозрения, че руснакът вече не е между живите.

Именно това накарало Грозев да поиска още по-сериозна защита. Доскоро родният журналист даваше интервюта, сега е неоткриваем и за най-опитните му колеги. Все пак медията ни разбра, че няма основание на този етап да се притесняваме, че нещо лошо се е случило на българина. 

Русия поиска българският разследващ журналист Христо Грозев да бъде арестуван задочно, предадоха руските информационни агенции. Той е обвинен по дело за незаконно преминаване на границата на Руската федерация.

Максималната присъда, която се предвижда за подобно обвинение е лишаване от свобода за две години.

През декември 2022 г. Христо Грозев бе обявен от Русия за федерално издирване.

Срещу Грозев е образувано наказателно дело за „разпространяване на фалшиви новини за руската армия“. Това обвинение бе добавено в руското законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари миналата година.

През юли 2022 г. руската разузнавателна служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.