Само в Lupa.bg: Жабешко нашествие в Южния парк (СНИМКИ)

Нощем земноводните стряскат минувачите по алеите и огласят мощно градината с кряканията си

Общество
08:15 - 08 Юли 2019
9034
Само в Lupa.bg: Жабешко нашествие в Южния парк (СНИМКИ)

На истинско жабешко нашествие в Южния парк се натъкна репортер на Lupa.bg. Вечер и през нощта една от любимите градини на столичани се оглася от класическото крякане на земноводните, които обитават голямото езеро в парка и други по-малки неопределени водоеми.

През деня жабите са по-тихи и дори да изскочат ненадейно на пътя ви няма толкова да ви стреснат. През нощта обаче настъпва техният рай, разказват живущите в кварталите около Южния парк, които всеки ден се разхождат там. По тъмно жабите сноват не само по тревните площи, но и по неосветените алеи и буквално могат да изкарат акъла на някой минувач, като ненадейно му скочат пред краката.

Разхождайки се нощем в Южния парк, пред вас може да се изпречи голяма жаба. Не изпадайте в паника, не са опасни...


Природозащитници обясниха пред Lupa.bg, че жабите в Южния парк не представляват риск за хората и посъветваха разхождащите се просто да се оглеждат в краката, за да не бъдат стреснати от някое зелено земноводно, което ги гледа ококорено в нощта. Не убивайте жабите, посъветваха еколози, за да не ви глобят като британския пътешественик и тв водещ Беър Грилс, който яде жаби в Рила.

През лятото жабите са господари на Южния парк

Както казват героите на Йордан Радичков в „Суматоха“ „Жабата е мрачно животно“. А в своята знаменита книга „Малки жабешки истории“ майсторът на словото пише: „Жабите разказаха, че когато край тях мине някой прост човек, той взема, че хвърля камък в блатото. Мисли, че по този начин ще изплаши жабите и ще ги накара да спрат да крякат. Простият човек не си дава сметка, че като крякат, жабите всъщност вършат много важна работа - въртят чекръка на времето...“

Снимки: Lupa.bg