Само в Lupa.bg: Жан Виденов се "пенсионира" предсрочно

Личности
21:00 - 19 Ноември 2020
16565
Само в Lupa.bg: Жан Виденов се "пенсионира" предсрочно

Бившият премиер Жан Виденов се е пенсионирал предсрочно на едва 61 г., научи ексклузивно Lupa.bg. От няколко месеца (от настъпването на пандемията - б.р.) някогашният министър-председател, сочен за основния виновник за кризата през 1995 г., довела България до хиперинфлация и фалит, не е част от Европейския колеж по икономика и мениджмънт. Висшето училище бе създадено от него, но Виденов не просто не фигурира вече в управителния му съвет, но е заличен и като преподавател на уебстраницата на ВУЗ-а.

По наша информация решението му дошло след като миналата година той погреба баща си. Из родния му Пловдив се говори, че Виденов се е отдал на нещо като отшелничество и вече не искал да се занимава нито с преподавателска, нито с изследователска дейност. Иначе колежът продължава да работи, макар и в дистанционна форма, като негов изпълнителен директор продължава да е близкият му приятел - депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. 

"Съдбата ни срещна два пъти. Първият път той беше премиер, а аз кмет на Пловдив. Сблъсъкът беше много остър. В този период на неговото управление стана разграбването на банковата система - прелюдия към последвалата приватизация и плячкосването на външнотърговските дружества. Но това не може да го стори един човек, то е дело на цяла една партия, която се скри зад гърба му заедно с голяма част от разбойниците на прехода. Ако е влязъл навремето във властта с една риза, е излязъл с риза без ръкави и копчета", казва Гърневски за доцента по икономика Виденов. 

Иначе студенти в колежа не липсват, предвид примамливите такси, сочи нашата справка. За семестър там се искат около 650 лева, което на фона на някои "платени поръчки" в държавните ВУЗ-ове, е доста ниска миза.