Само в Lupa.bg: Жоро Милков от БНТ е бил фаворитът на Бойко за кмет

След дълъг размисъл култовият журналист отказал на ГЕРБ и отворил пътеката за Антон Хекимян

Ексклузивно
15:06 - 29 Септември 2023
8567
Само в Lupa.bg: Жоро Милков от БНТ е бил фаворитът на Бойко за кмет

Списъкът на Бойко Борисов от 6-7 имена за кандидат-кмет на София е бил оглавен от известния журналист и тв водещ Георги Милков, разкриха източници от ГЕРБ пред Lupa.bg. Русокосият видинчанин обаче е отказал след дълъг размисъл и по тази причина в последния моменът в ЦИК цъфна Антон Хекимян.

Интересен факт е, че Жоро Милков никога не е минавал за близък до ГЕРБ журналист. Нещо повече - в серия от публикации преди години той напоително разказваше за общия бизнес на Бойко Борисов с емблематични лица от групировката СИК. Обичаше да цитира и прочутия брой на "Егоист" от началото на века с генерала на корицата, в който той разкрива пред Миролюба Бенатова куп истории за Златко Баретата, Маджо, покойния Алексей Петров.

Интересно е, че също като Хекимян, Милков е стар ерген на вече преклонната възраст от 50 години. За сметка на това има зад гърба си изключително разнообразна кариера в медиите.

Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 1994 г., започва работа във в. „24 часа“, където работи и до днес. През 2000 г. заминава като специален пратеник в Либия заради случая с българските медицински сестри, обвинени за заразяването на повече от 400 деца с вируса на СПИН. Отразява казуса до края му през 2007 г.

В Замбия по време на „Африка: Звездите сигурно са полудели“

Междувременно е военен кореспондент в Афганистан по време на офанзивата срещу талибаните (2001) и в Ирак (2003 – 2004). През годините отразява и изследва различни регионални конфликти, включително и на Корейския полуостров (2007 – 2008), след което се посвещава на Западна Сахара и конфликта там (2009 – 2010).

През 2013 г. участва и печели риалити формата на Би Ти Ви – „Африка: Звездите сигурно са полудели“, който се снима в Замбия и Ботсвана.

Георги Милков е и главен редактор и автор в списание „GEO“. Беше водещ на телевизионното предаване „Плюс това“ по БНТ1 (2015 – 2018), а от 2020 г. е водещ в предаването „Религията днес“ по БНТ 1. Там той замени Горан Благоев, който пък стана част от партията на вечния втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Като военен кореспондент в Афганистан