Само Зеленски, Сирски и няколко командири знаели плана за нападението в Курск

Украйна
12:41 - 19 Август 2024
1136
Само Зеленски, Сирски и няколко командири знаели плана за нападението в Курск

Основната цел на инвазията е била изтегляне на руските войски от Донбас и създаване на козове за бъдещи преговори с Русия. За тези и други подробности около украинската операция "Курск" пише The Economist в свой материал от 18 август.

Имало е разработени три възможни сценария. Един от плановете е включвал атаката едновременно в два руски региона - Брянска и Курска области, но в крайна сметка е взето решение ударът да бъде насочен само срещу Курск.

За да бъде изненадан противникът, за плана е знаел само тесен кръг от генерали и сътрудници от службите за сигурност и едва на по-късен етап са били включени и хора от разузнаването. В горите близо до границата са били прехвърлени подкрепления под претекст за защита от възможно руско нападение срещу Сумска област.

Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак също не е знаел за подготвяното нападение. Западните съюзници са били умишлено оставени в неведение, тъй като двете предишни операции, подготвяни от Сирски, са били отменени именно по настояване на партньорите.

В операцията участват 20 000 военни. Тяхната цел не е да се придвижват бързо наред, защото това може да провали цялата операция, а по-скоро да разширяват фланговете. 

Украинските военни са започнали да подозират, че се подготвя нещо сериозно едва в началото на август, когато внезапно им раздали ново оборудване и провели обучение върху макети, които приличали на руските села. А самата ротация е станала около седмица и половина преди офанзивата.

Отбелязва се, че когато операцията е започнала да се забавя, Сирски е пренасочил вниманието си към укрепване на фланговете по границата, за да създаде надеждни отбранителни линии. Изданието пише, позовавайки се на източници, че украинските военни вероятно възнамеряват да установят контрол на южния бряг на река Сейм.