Самолетът с Навални излетя за Берлин

Свят
08:12 - 22 Август 2020
2962
Самолетът с Навални излетя за Берлин

Медицинският самолет, който транспортира руския опозиционер Алексей Навални, излетя днес сутринта от град Омск за Германия, където той ще бъде лекуван, отбеляза АФП.
 
На борда на самолета освен Навални, който е в кома и според близките до него, е „отровен“, е и съпругата му Юлия Навалная, след един ден на битка между руските лекари и неговите близки за евакуацията му. 

Репортерите на агенцията видели самолета да излита от летището в сибирския град Омск малко след 8 ч местно време.

Според сайта за проследяване на въздушния трафик Flightradar24, самолетът Bombardier Challenger 604 е излетял от летище Омск в 7,59 ч местно време (4,59 ч българско време). Очаква се той да кацне на източноберлинското летище Шьонефелд в 8,29 ч местно време (9,29 ч българско време).

Навални се разболя при полет от Сибир обратно към Москва в четвъртък и бе откаран в болницата в Омск, след като самолетът направи извънредно кацане, припомня АП. Екипът му издейства той да бъде прехвърлен в „Шарите“ - берлинска клиника, която има история на лекуване на прочути чуждестранни лидери и дисиденти.

Д-р Ярослав Ашихмин, московският лекар на Навални, заяви пред АП, че да бъде на борда на самолет със специализирано оборудване, включително апарат за обдишване и машина, която може да извършва работата на сърцето и белите дробове, „може да бъде дори по-безопасно, отколкото да остане в една болница в Омск“.

Тежко болният критик на Кремъл Алексей Навални бе пуснат от болницата в сибирския град Омск и закаран до летището рано в събота, за да бъде транспортиран до Германия, където да получи медицинско лечение, след като съюзници на опозиционния политик обвиниха руските власти, че се опитват да спрат евакуацията му. 

Германски лекари долетяха в петък, за да евакуират 44-годишния Навални по молба на съпругата му и негови съюзници, които се страхуват, че властите може да се опитат да прикрият ключа към това,, как той се разболя, и че болницата, в която той се лекуваше, бе зле оборудвана.