"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Актуални новини
09:08 - 28 Ноември 2020
2302
"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB/A-2 и остави перспективата по него стабилна, съобщава агенцията.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг, посочва се в съобщението.

От доклада се вижда, че от S&P са завишили очакванията си за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки.

Очакваният спад на БВП за 2020 г. е ревизиран на -4,5% спрямо -6,5%, заложен в прогнозата на S&P от месец май. За 2021 г. се очаква растеж от 4%.

Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства – според прогнози на агенцията около 30 млрд. евро до 2027 г.

За безработицата прогнозата е да остане под 6% средно за 2020 г. в сравнение с 4,2% за 2019 г.

Компанията отбелязва, че през петте години преди пандемията растежът на България е стабилен, като достига средно 3,6% в реално изражение, и това не е придружено от макроикономически дисбаланси.

Агенцията подчертава, че страната ни има фискално пространство, защото благоразумните финансови политики през последните години поддържат нетния държавен дълг под 15% от БВП.

S&P отчита и влиянието на присъединяването на България към валутния механизъм ERM II през юли (т.нар. „чакалня“ за еврозоната) и към банковия съюз на Европейския съюз (ЕС).

В съобщението на агенцията се посочва още, че правителството ще се опита да избегне втора пълна блокада заради коронавируса, каквато наложи през пролетта при ниския брой случаи, и ще прилага повече регионално насочени мерки. Бързият политически отговор на пандемията, както и въведените някои макропруденциални корекции, ще донесе до по-малко свиване на икономиката през 2020 г. в сравнение с други страни в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа.

S&P подчертава, че външната конкурентоспособност на България е запазена, което позиционира страната за по-нататъшен растеж на износа. Разходите за труд в България остават най-ниските в ЕС въпреки силния ръст на минималната работна заплата в последните години.

В средносрочен план S&P предупреждава, че демографията може да възпрепятства потенциалния растеж, тъй като работната сила продължава да се свива поради остаряването на населението и емиграцията.