Самуел Финци пред "Дойче Веле": Да, аз не съм български актьор!

Бих казал, че съм по-скоро немски актьор, казва звездата

Култура
19:08 - 03 Декември 2019
6509
Самуел Финци пред "Дойче Веле": Да, аз не съм български актьор!

„С основание не ме водят като български актьор – защото аз просто не съм български актьор. Роден съм в България и съм израснал там, но по-голямата част от живота ми премина тук, в немскоезичния свят“. Това казва в интервю пред „Дойче Веле“ актьорът Самуел Финци.

Преди дни от фестивала „Берлинале“ обявиха, че Финци ще води откриващата церемония, както и награждаването на юбилейното 70-то издание на кинофорума в края на февруари 2020 г. и направи впечатление, че националността на актьора не се споменава никъде в пресинформацията, а самият той се нарича „европеец“.

В интервю пред "Дойче Веле" Финци споделя, че „в момента няма особено основание да се чувствам горд като българин, като наблюдавам политическото развитие в страната“.

„Моята кариера като актьор се състоя тук, а не в България. Така че, ако трябва изобщо да се дават такива определения (които аз по принцип не обичам), ако трябва един актьор да се определя според националността си или според етническата си принадлежност, бих казал, че по-скоро съм немски актьор. Да, аз идвам от България, но гледам на себе си като на човек от Европа, като на европеец“, споделя Самуен Финци.

От 30 години той живее и работи в Германия. В момента е сред най-търсените актьори в немскозичния свят, където казва, че „се чувства вкъщи“ и за своя родина определя единствено сцената. Финци понякога участва и в български филми – през януари излиза „18% сиво“, адаптация по романа на Захари Карабашлиев, където той изпълнява една от централните роли.