Самуел Финци събаря декора в Народния театър (ВИДЕО)

Актьорът представя спектакъла "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март, билетите от 35 до 100 лева вече са в продажба

Актуални новини
11:30 - 30 Януари 2023
4175
Самуел Финци събаря декора в Народния театър (ВИДЕО)

Самуел Финци ще събори декора в Народния театър и това съвсем няма да е фикция, а напълно реално действие. След като впечатли зрителите с невероятната си роля във филма "Януари" на Андрей Паунов актьорът отново ще се върне в България - този път, за да разкрие таланта си и на театралната сцена. Финци, който от 30 години живее и работи в Германия, ще представи в Народния театър на 25 и 26 март спектакъла "Един кон влязъл в бар" по прочутия роман на Давид Гросман.

"Единственият човек, който никога не се е отказал от мен и никога не ме е зарязал в беда - това съм аз". "Кълна ви се, тук виждате първия мъж в историята с постнатална депресия". Тези и още подобни шеговити реплики, придружени с остроумни и дори вулгарни изповеди са заложени в спектакъла “Един кон влязъл в бар”.

Снимки: Arno Declair/Дойчес театър

Героят на Самуел Финци - Дов Гринщейн е стендъп-комик, провокатор, артист със свое собствено шоу, готов винаги да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град между Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно представление. Представление като никое друго, всяващо потрес и смут.

Докато представя този монолог, на сцената Финци застава на ръце, удря си шамари, разкъсва сакото и ризата си и дори събаря декора на сцената зад гърба си.


Билетите за "Един кон влязъл в бар" от днес са в продажба, като цената им, в зависимост от местата, варира от 35 до 100 лева. След истерията с цените на билетите около гостуването на Джон Малкович през февруари в Народния театър, където билетите удариха баснословните 400 лева, сега цените за гостуването на Самуел Финци са напълно приемливи. По традиция интересът към гостуванията на актьора у нас винаги е голям.

От години Финци играе на сцената на Дойчес театър в Берлин. Още се помни неговото гостуване у нас през 2016 г. в Народния със спектакъла "В очакване на Годо" по Самюел Бекет на режисьора Иван Пантелеев, който постави пиесата в Германия. Заради ролята си на Владимир в това представление Самуел Финци получи приза "актьор на годината в Германия."

Две години по-късно, пак в Народния театър, актьорът представи и спектакъла "Власт и съпротива" по едноименната книга на Илия Троянов на режисьора Хановер Шаушпил.

"Един кон влязъл в бар" е копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена). Режисьор и сценограф е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер.

На Самуел Финци, който е в ролята на Дов Гринщейн, партнира Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Музикален съпровод на пиано - Антони Дончев. Спектакълът ще се играе на немски с български субтитри.

Героят на Санчо - Дов е безмилостно прям – дразни публиката, обижда я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, разказва тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов гневно се бори за вниманието на хората, защото никой не бива да остане безразличен. Защото той може да предложи много повече от едно успешно шоу: той трябва да разкаже за своя „личен Чернобил“, за травмата, вината, които са отровили живота му.

Дов иска разчистване на сметките – със своя приятел Авишай, когото е поканил на спектакъла, и това трябва да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е въоръжил, му е помогнала в оцеляването и го е направила много по-корав. Безпощаден е към историята на страната си, към невъобразимата болка, която почти всяко семейство носи в себе си, и е привидно равнодушен към смъртоносния конфликт с „арабите“.

Постепенно зрителите оредяват, не всички могат да понесат страстта към разголване на този „мил, жизнерадостен разказвач на вицове“. Внимателен слушател остава само Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един друг Дов - мечтателя, „доброто момче“, което никога не би забравила.

Романът „Един кон влязъл в бар“ е публикуван през 2014 г. и веднага се превръща в бестселър, претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, включително на български, а известният телавивски Камерен театър създава първата сценична версия. Именно за тази своя творба големият израелски писател Давид Гросман печели една от най-престижните международни награди – Ман Букър.

Самуел Финци ще гостува на сцената на Народния театър 20 дни след Джон Малкович. Любопитното е, че двамата актьори си партнират във филма "Сенека", който ще бъде представен на кинофестивала Берлинале през февруари т.г. В ролята на Сенека е американският актьор.