Сандов: Спрях "Струма" през Кресненското дефиле

Общество
17:01 - 02 Август 2022
2915
Сандов: Спрях "Струма" през Кресненското дефиле

След писмо от Европейската комисия вчера спрях изпълнението на проекти в Кресненското дефиле. Няма риск за загуба на европейско финансиране вследствие на това решение. Това уточни във фейсбук профила си вече бившият министър на околната среда Борислав Сандов.

Вчера той е разписал заповед, с която спира 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ Струма към АПИ, тъй като трябвало да бъде изготвена нова екологична оценка.

Ето какво написа Сандов във фейсбук: 

На 27 юли българското правителство получи писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). В него ясно се
посочва, че в изпълнение на европейските директиви ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 на АМ Струма за ЛОТ 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички смислени алтернативи.

ЕК недвусмислено подчертава, че не може да се предрешава избора на алтернативи и че службите на ЕК ще наблюдават отблизо всички действия по проекта и ще гарантират съответствието с екологичното законодателство, като вземат нужните мерки в тази посока ако е нужно.

Един ден преди писмото на ЕК, на 26 Юли, аз посочих абсолютното същите обстоятелства на министъра на
регионалното развитие и благоустройство. А именно, че за да се спазят изискванията на европейското и национално законодателство и да не се загубят европейски средства е нужно да се изготви нов ОВОС и ОС и че решението по ОВОС от 2017 година не може да се прилага.