Сандов защити вековен ясен край Извора на Белоногата

Актуални новини
13:33 - 13 Юли 2022
2146
Сандов защити вековен ясен край Извора на Белоногата

Вековен полски ясен (Fraxinus angustifolia) край Извора на Белоногата в Харманли бе обявен за защитено дърво със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Това посочиха от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково.

Имайки предвид възрастта му, дървото е било свидетел на срещата между Гергана и везира, описани в поемата на Петко Славейков. Предложението за защитата на дървото е на поетесата от Харманли Светлана Николова, допълват от Инспекцията.

След публикуване на заповедта на министъра в „Държавен вестник“ дървото ще бъде вписано в регистрите на вековните дървета и ще бъде обозначено. От РИОСВ уточняват, че според Закона за биологичното разнообразие е забранено изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното им състояние.

Опазването на вековни и забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ. Голяма част от тях със забележителни форми и размери са устояли на времето и природните стихии и са се съхранили благодарение на ангажираността на местните общности, допълват от РИОСВ – Хасково.

И припомниха, че само преди три седмици със заповед на министъра на околната среда и водите за защитени бяха обявени други три вековни дървета, намиращите се в областите Хасково и Кърджали. Две от дърветата - също полски ясен, се намират в двора на църквата на димитровградското село Горски извор. Третото дърво е от вида обикновен бук и се намира в землището на с. Комунига, община Черноочене.