Санкции срещу Турция заради Средиземноморието?

Спорните проучвания ще бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС през септември

Актуални новини
17:18 - 28 Август 2020
1989
Санкции срещу Турция заради Средиземноморието?

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че рестриктивни мерки срещу Турция заради спорните проучвания в Източното Средиземноморие може да бъдат обсъдени на срещата на върха на Европейския съюз през септември, предаде Ройтерс.

Той посочи, че отношенията с Турция са "повече от обтегнати" заради спора с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Маас подчерта, че конструктивният диалог е единственият начин за решаване на кризата.

Същевременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ЕС ще ускори разработването на санкции срещу Турция заради незаконната сондажна дейност в Източното Средиземноморие и че ще подготви допълнителни мерки срещу Турция, в случай че не бъде постигнат напредък в спора до 24 септември, предадоха ТАСС и БТА.

"Ясно е, че в ЕС има нарастващо разочарование от поведението на Турция, затова Съветът помоли работните групи да ускорят работата по въвеждането на санкции срещу лица, предложени от Кипър, заради незаконни проучвателни дейности. Ние също така се договорихме, че в случай на липса на напредък може да подготвим нови санкции, които може да бъдат обсъдени на срещата на върха на 24 септември", посочи Борел.

Цитирани от ДПА европейски дипломати заявиха, че ЕС обмисля прилагането на нови санкции срещу Турция заради проучванията й за газ в Източно Средиземно море, но първо иска да даде шанс на дипломацията.