Санкциите бавят влизането на камиони от Беларус в Полша

ЕС
16:54 - 10 Юли 2024
1433
Санкциите бавят влизането на камиони от Беларус в Полша

Преминаването на камиони през границата с Полша от Беларус се забави поради новите санкции, каза говорител на полските митници в сряда, след като Минск съобщи, че Варшава е спряла да пропуска камиони, предава "Ройтерс".

Дълго обтегнатите полско-беларуски отношения паднаха до нови дъна след избухването на мигрантска криза на границата през 2021 г., като западни служители обвиниха Минск, че изпраща мигранти извън Европа в Полша под формата на "хибридна война".

Четири от шест гранични пункта вече са затворени и полският външен министър Радослав Сикорски каза, че Варшава не изключва пълно затваряне.

Държавите от Европейския съюз се споразумяха за пакет от санкции срещу Беларус през юни, за да намалят стоките, изпращани на територията на ЕС от Русия през Беларус, за да се заобиколят санкциите, наложени заради руското нахлуване в Украйна.

Беларуски опозиционни активисти водят кампания, в опит да накарат Полша да затвори ключовия ГКПП Кукурики-Козловичи, за да увеличат натиска върху беларуския лидер Александър Лукашенко, да освободи политическите затворници.

Беларуските митнически власти съобщиха, че Полша е спряла да допуска товарни превозни средства да влизат от Беларус през ГКПП Кукурики-Козловичи - единственият, който все още е отворен за камиони - в 3 часа сутринта местно време в сряда.

В него се казва, че сега има 600 камиона, чакащи на опашка, за да преминат от Козловичи в Беларус до Кукурики в Полша, докато във вторник не е чакал нито един. Превозните средства все още пресичаха в другата посока, към Беларус, но по-бавно от обикновено, каза той.

Говорителят на полската национална администрация по приходите Юстина Пасечинска каза, че контролно-пропускателният пункт не е затворен, но движението се е забавило поради проверки, свързани с нови санкции.

"Трафикът се движи нормално, може би малко по-бавно, защото са въведени санкции и ние, като митническа и акцизна служба, трябва да спазваме разпоредбите... (но) нищо не е спряно или блокирано", каза Пасиечинска.

Според изявление на Беларуският граничен комитет. само 110 товарни превозни средства са успели да преминат в Полша през предходните 24 часа, в сравнение с нормалната цифра от 1200.

В него се казва, че общо 1960 товарни превозни средства в момента чакат да преминат от Беларус на територията на ЕС - 600 в Полша, 530 на единичното преминаване в Латвия и 830 на два контролно-пропускателни пункта на литовската граница.