Санкциите качиха руснаците обратно в старите коли

Анализаторите все още обсъждат цялостното въздействие на икономическите санкции

Русия
11:07 - 17 Февруари 2023
1426
Санкциите качиха руснаците обратно в старите коли

Разходите за нови автомобили в Русия намаляха наполовина миналата година, след като автомобилната индустрия усети пълната сила на западните санкции, наложени ѝ заради конфликта в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Резултатът - спад на производството, покачване на цените и преориентиране на купувачите към по-евтини употребявани модели автомобили.

Анализаторите все още обсъждат цялостното въздействие на икономическите санкции върху Русия. Няма съмнение обаче, че те са засегнали тежко нейната автомобилна индустрия, която е силно зависима от чуждестранни производители и от вносни части.

Миналата година похарчените средства за нови автомобили са спаднали с 52% до 1,5 трилиона рубли (20,4 милиарда долара), а продажбите на нови автомобили са намалели с 58,8%. Производството на автомобили също падна до най-ниското си ниво от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Причината е, че западните производители на автомобили затвориха производството и разпродадоха заводите си в страната.

Общите разходи за нови и употребявани леки автомобили намаляват с над 15% през 2022 г., тъй като инфлацията повишава цените и понижава стандарта на живот, според агенцията за анализи Autostat.

Данните показват, че през 2021 г. повече от 55% от всички продадени автомобили са използвани - близо 3/4 от всички коли.

"Парите се вляха в пазара на употребявани автомобили под формата на по-високи цени на колите втора употреба, докато в същото време структурата на пазара на нови автомобили се промени значително", заяви главният изпълнителен директор на Autostat Сергей Удалов.

"Бюджетните лади и китайските автомобили с цени от 2 милиона рубли и повече остават, докато луксозните марките почти изцяло напуснаха", отчете той.

Според статистическата агенция "Росстат" годишната инфлация от 11,9% миналата година е допринесла за приблизително 1% спад в реалния разполагаем доход на руснаците.

Autostat сочи, че средната цена на продадените нови коли през миналата година се е повишила със 17% до 2,33 милиона рубли, а тази на употребяваните автомобили се е увеличила с 32% до 890 000 рубли.

Чешкият производител на автомобили Skoda Auto, подразделение на Volkswagen, съобщи, че доставките за Русия са намалели с 80% през 2022 г. Volkswagen затвори заводите си в Русия и спря вноса, но все още не се е съгласил на продажба като някои от колегите си.

Френската Renault продаде мажоритарния си дял в руската АвтоВАЗ на руската държава за само една рубла, но с шестгодишна опция да го изкупи обратно. Купувач от същата държава закупи активите на Nissan за едно евро.

Вносът на употребявани автомобили процъфтява от миналата година, като японските са начело.

Япония наложи ограничения върху износа на скъпи автомобили за Русия, но колите, внесени от физически лица, са освободени от ограниченията.

Пазарните анализатори очакват продажбите на нови автомобили през тази година да нараснат от 687 370 през 2022 г. до около 800 000, но все още значително по-малко спрямо над 1,6 милиона продадени автомобила през 2021 г.