Санкциите на САЩ направили Иран самодостатъчен

Те причиниха ръст на цените и спад в стойността на иранската валута риала

Свят
11:32 - 20 Март 2020
3059
Санкциите на САЩ направили Иран самодостатъчен

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи в реч на живо по държавната телевизия за началото на Персийската нова година заяви, че американските санкции са принудили страната да стане самодостатъчна, предаде "Ройтерс".

Той призова иранците да запазят единството.

Конфликтът между Техеран и Вашингтон ескалира от 2018 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение на Техеран от 2015 г. с шестте световни сили и наложи отново санкции на страната, осакатявайки икономиката му.

"Иран се възползва от санкциите на Америка. Това ни направи самодостатъчни във всички области ", каза Хаменеи, който изглеждаше здрав въпреки слуховете, че е бил заразен с новия коронавирус, който е убил 1 284 души в Иран.

Официални лица, близки до Хаменей, са отрекли слуховете.

Американските санкции, комбинирани с икономическото въздействие на епидемията от коронавирус, навлязоха дълбоко в икономиката на Иран, причинявайки ръст на цените и спад в стойността на иранската валута риала.

Иранските власти обвиниха санкциите за възпрепятстване на усилията на Техеран да ограничи бързото разпространение на вируса в цялата страна.

На 9 март канцеларията на Хаменеи обяви, че годишната му реч в град Машхад за персийска нова година е отменена, за да се предотвратят други инфекции на коронавирус в най-засегнатата страна на Близкия изток с над 17 000 заразени хора.

"Миналата година беше бурна година за иранската нация. Беше година, която започна с наводненията и завърши с коронавирус, но ние ще преодолеем всички трудности с единство", подчерта Хаменей

Той нарече новата иранска година "годината на стимулиране на производството".

В отделно послание за иранската Нова година, президентът Хасан Рухани заяви, че иранците ще преодолеят огнището с единство, като похвали лекарите и сестрите за смелостта им в борбата с болестта.