Санторини се пръска по шевовете от туристи, местните недоволстват (СНИМКИ)

Протести срещу прекомерния туризъм вече имаше в испански и италиански курорти

Новини
21:30 - 28 Юли 2024
2373
Санторини се пръска по шевовете от туристи, местните недоволстват (СНИМКИ)

Въоръжени със селфи стикове и телефони, туристите заливат гръцкия остров Санторини отвсякъде – с лодки от гигантски круизни кораби, с автобуси, които криволичат по стръмните склонове, на магарета, които потропват по калдаръмените улици, разказва репортаж на Ройтерс от острова.

Някои пренебрегват следобедната жега, за да намерят добро място сред варосаните къщи и църквите със сини куполи, където чакат с часове, за да видят прочутия залез на острова. Когато слънцето се спуска, мнозина се присъединяват към тях, скупчвайки се по брега или по балкони с готови камери за снимки.

„Това е моя мечта от гимназията насам“, казва 40-годишната американска туристка Мария Таварес.

За много от 20-те хиляди постоянни жители на Санторини обаче някога идиличният остров със старомодни села и девствени плажове е разрушен от масовия туризъм.

На фона на протестите срещу прекомерния туризъм, които избухват в други ваканционни дестинации като Венеция и Барселона, Санторини е един от най-ярките примери за въздействието на тълпите посетители върху дадено място. 

Местните власти се присъединиха в призивите на други популярни туристически места за налагането на квота на посетителите.

Нарастващият брой чуждестранни туристи (около 3,4 млн. души са посетили острова през миналата година според кмета Никос Зорзос) натоварва остарялата инфраструктура и прави цените на жилищата недостъпни за местните жители.

Зорзос казва, че от години настоява пред властите да не позволяват нито едно ново легло на острова и е предложил ограничаване на посетителите от круизни кораби до 8000 на ден (от около 17 хиляди в момента). „В интерес на страната ни е да има граница“, казва той.

Дори собственици на заведения, които печелят от туризма, са обезпокоени. „Нашият стандарт на живот се влоши“, казва Йоргос Дамигос, собственик на хотел с 14 стаи, отворен от родителите му през 80-те години на миналия век. „Санторини е чудо на природата“, което е заплашено да се превърне в „чудовище“, допълва той.

За някои на Санторини обаче повечето туристи са нещо добро. „Всичко е възможно, когато има планиране и инфраструктура“, казва Александрос Пелеканос от търговската камара на острова. „Искаме ли пари или не? Искаме ли да имаме работа и приходи или не? Не можеш да си стоиш на мира и на спокойствие и да правиш пари“, заявява той.

Туристите не изглежда да обръщат внимание, когато шумно преминават край знак с надпис: „Молим за уважение. Това е Вашата ваканция… но е нашият дом“.