Съоснователят на Apple Стив Возняк става сърбин

Любопитно
11:17 - 07 Декември 2023
2402
Съоснователят на Apple Стив Возняк става сърбин

Съоснователят на Apple Inc. Стив Возняк ще получи сръбски паспорт, обяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от сръбското издание "Телеграф".

Возняк, който се обедини с покойния Стив Джобс, за да основат Apple през 1976 г., пристигна в Сърбия преди парламентарните и местните избори на 17 декември, като очевиден стимул за президента Александър Вучич и неговата популистка дясна управляваща партия.

Возняк каза, че се чувства "голям късметлия", че е в Сърбия и че той и съпругата му Джанет, която също получава паспорт, отсега нататък ще "промотират" Сърбия. Той подчерта, че "ще стане сърбин, който живее в САЩ".

Президентът Вучич обяви на съвместна пресконференция в Белград, че "за Сърбия е чест" да предостави паспортите на Возняк и съпругата му. "Сега можем с гордост да кажем, че компютърният гений е сърбин", каза Вучич.

Посещението на Возняк в сръбската столица беше посрещнато с неодобрение от опозиционните партии, които обвиниха правителството или управляващата партия, че плащат на Возняк за пиар. "Никой не му е плащал да дойде в Сърбия, за да бъде напълно ясно", каза сръбският премиер Ана Бърнабич.

Возняк е бил поканен да посети бившия топ сръбски тенисист Янко Типсаревич, виден член на Сръбската прогресивна партия на Вучич.

Возняк напуска Apple през 1985 г., за да преследва широк спектър от други интереси. Той се състезава в телевизионната програма "Dancing with the Stars" през 2009 г. и участва като съдия в онлайн видео шоу, наречено "Unicorn Hunters", което оценява идеи от предприемачи, които се състезават да създават стартиращи фирми.