Съоснователят на Nexo: Завеждаме дело за $1 млрд.!

Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни, заяви Антони Тренчев

Новини
18:15 - 22 Януари 2023
6156
Съоснователят на Nexo: Завеждаме дело за $1 млрд.!

"Моето ежедневие е доста скучно, опитваме се да създаваме хубав продукт, за да покажем, че в тази клета държава може да се случват хубави неща. И сега трябва да се занимаваме с безумните обвинения на прокуратурата. Отдавна не живея в България", заяви съоснователят на Nexo Антони Тренчев.

Тренчев обясни, че Nexo се е споразумяла с всички 50 щата в САЩ, вкл. и с федералното правителство и с прокуратурата на Съединените щати. Той поясни, че всичко е било заради административни нарушения.

Заради действията на българската прокуратура срещу Nexo, Тренчев заяви, че компанията ще заведе дело срещу България, като по този въпрос вече се занимават юристи от световно ниво.

Към Nexo няма нищо – това, което има като сензация, е един спор от частно-правен характер с няколко индивида от Великобритания.

Тренчев поясни още, че компанията не оперира на територията на България, тъй като е запозната с обстоятелството, че политическата класа използва правосъдните органи за репресии.

Съоснователят на Nexo категорично отхвърли твърденията, че компанията финансира терористи или се занимава с пране на пари.

Имаме най-сериозната и стриктна политиката по отношение на изпирането на парите и финансирането на тероризма. Имаме прекрасен екип от 30 души, които са обучавани в САЩ по най-високите стандарти и критерии, отбеляза Тренчев в студиото на "120 минути" по Би Ти Ви.

"Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това", заяви Тренчев.

Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той.

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби.

“Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той в ефира на Нова телевизия, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка.

“Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.

“Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство”, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев.

“Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат”, смята той.

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той.

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”.

“Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ - Христо Иванов.

“Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения.

“Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, категоричен е той.

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев.

Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд.

“Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България”.

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата - освен кюлчета, пачки и мародерство”.

Тренчев е категориен - Nexo ще съди България. “Топ префесионалисти на глобално ниво” вече оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара.

“Ще отстоим своите интереси”, заяви съоснователят на фирмата.