Съотборник на Багата задуши съперник и се оттегли със сълзи (СНИМКИ)

Най-добрият ММА боец Хабиб Нурмагомедов приключи със спорта след 29 победи в 29 мача

Легенди
08:37 - 25 Октомври 2020 (обновена)
44721
Съотборник на Багата задуши съперник и се оттегли със сълзи (СНИМКИ)

Най-добрият ММА боец на планетата Хабиб Нурмагомедов, по прякор Орела, прекрати своята кариера секунди след 29-ата победа в клетката на UFC. Руснакът задуши във втория рунд с триъгълник американския биткаджия Джъстин Гейтчи на галавечер в Абу Даби. Мачът беше за титлата на UFC в лека категория.

Преди три месеца дагестанецът Хабиб Нурмагомедов загуби своя баща Абдулманап, който почина след коронавирус. Таткото беше и треньор на непобедения биткаджия.

Непосредствено след успеха над Гейтчи Нурмагомедов рухна на пода и започна да плаче. С помощта на своите секунданти шампионът свали ръкавиците и ги остави церемониално в центъра на октагона.

"Това е последният ми мач. Повече няма да влизам тук без моя баща. След това, което се случи с него, говорих три дни с майка ми. Тя не искаше да се бия без татко. Обещах й, че това е последният ми мач,“ заяви Хабиб.

Хабиб Нурмагомедов е разбил Джъстин Гейджи със счупен крак, разкри шефът на UFC Дейна Уайт. Инцидентът е станал 3 седмици преди двубоя, като руснакът е бил с два счупени пръста и костица в ходилото. Това обаче не му попречи да размаже съперника си в Абу Даби.

Нурмагомедов участва в най-касовия мач в историята на Смесените бойни изкуства. Той задуши Конър Макгрегър през 2018-a. Хабиб Нурмагомедов беше съотборник на Благой Иванов - Багата. Двамата тренираха в академията AKA при треньора Хавиер Мендес.

"Аз съм просто момченце от планинско село. Брат ми твърди, че според Google съм най-обсъжданият човек в света. Не му вярвам. Просто с татко искахме да стана шампион. Дори не съм си мислил, че това може да ми се случи. Ако имате родители, бъдете с тях повече. На мен ми остана само мама и заради това искам да съм повече с нея", заяви след боя Хабиб.

Хабиб получи поздравления дори от Кристиано Роналдо за успеха си. Поздрави го и Конър Макгрегър, един от най-големите му съперници. Ведната след победата екипът на Нурмагомедов е излетял за Дубай.


Хората в Дагестан излязоха на улиците, за да празнуват невероятната победа на своя сънародник и любимец. Орелът спечели с бесен ключ с крака, от който съперникът му изпадна в безсъзнание за секунди. Според неговия чичо, който зае мястото на баща му в ъгъла, Хабиб ще стане наставник в клуба си по ММА в Дагестан.

Хабиб Абдулманапович Нурмагомедов е руски самбист и ММА боец от аварски произход, родом от Дагестан, двукратен Световен шампион по самбо и Световен шампион в шампионата на UFC лека категория. С рекорд от 29 поредни победи, без нито една загуба, той държи най-дългата серия от победи в ММА. Той е първият руснак, спечелил титла в шампионата на UFC. Двубоят му през 2018 г. с ирландския боец Конър Макгрегър (побеждава чрез предаване в четвърти рунд), проведен в гала вечер UFC 229, носи 2,4 милиона пей-пер-вю закупени абонамента, което е рекорд за MMA събитие.

Хабиб Нурмагомедов е роден на 20 септември 1988 г. в село Силди в Цумадински окръг на Дагестанската АССР - автономна република в рамките на Руската СФСР, СССР, в семейството на Абдулманап Нурмагомедов - известен спортист и ветеран от армията, носител на множество спортни призове. Той е борец, но също има опит в други бойни спортове - джудо и самбо, опит, придобит при военните, докато е на служба в армията. По-късно семейството му се премества в Махачкала, столицата на Дагестан.

Семейството на баща му се мести от Силди в Кироваул, където баща му преоборудва приземния етаж на двуетажната им къща във фитнес зала. Интересът му към бойните изкуства започва, когато гледа ученици, трениращи в местна зала. Както е обичайно за много деца в Дагестан, той започва да тренира борба още от най-ранна възраст, като от осемгодишна възраст баща му започва да го развива като борец. Обучението на Хабиб като дете включва дори борба с малка мечка, когато е на 9 години, през 1997 г.

Извън бойните спортове Хабиб е фен на футбола, а любимите му отбори са „Анжи“ (Махачкала) и „Реал“ (Мадрид).