Съперник на Ердоган се настани в Кърджали

Политика
10:20 - 26 Декември 2022
4420
Съперник на Ердоган се настани в Кърджали

Мухаррем Индже, съперникът на Ердоган на президентските избори в Турция през 2018 година, е в Кърджали. Той ще се включи в отбелязването на 38-годишнината от мирните протести срещу смяната на имената на турците в България, ще посети Тюркян чешма в село Могиляне.

Това съобщи Бейхан Мутлу от областното ръководството на „Партия на родината“ в Измир. Мухаррем Индже (Muharrem İnce) беше кандидат на Републиканската народна партия (СНР) за президент, но през май 2021 година регистрира Memleket partisi (Родина). Семейството на 58-годишния Мухарем Индже е имигрирало в Турция от района на Драма, Гърция, а тъстът му е син на изселници от Кърджали, пише rodopi24.blogspot.com.

Един от най-добрите оратори в Турция, който държа речи в две поредни години на митинги край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне, казва: „Турците в България заслужават Нобелова награда за мир, защото извоюваха тази демокрация без кръвопролития“. Мухаррем Индже е гостувал и в Кърджали - да си припомним и думите на Мухаррем Индже в Могиляне на 26 декември 2016 година (след като стана ясно, че партията на Ердоган стои зад проекта ДОСТ):

„Религията, вярата и етническата идентичност на хората са в основата на силната демокрация. Тези принадлежности се представляват от честта на отделната личност. Никой не трябва да се интересува от моята вяра и религия, защото те принадлежат към моята личност. Държавата също не трябва да се занимава с тези принадлежности. Гъркът трябва да бъде горд със своята етническа принадлежност, така както българинът или турчинът - със своите етноси. Това се отнася и за религиите – и за мюсюлманина, и за християнина.

Държавата трябва да бъде слуга на своя народ, като изгражда пътища, прекарва електричество, разкрива работни места, осигурява качествено здравеопазване и образование. И това се отнася за всяка една страна – и за Турция, и за България, и за Гърция, Германия, Русия. Държавата трябва да бъде сляпа и необременена, когато обслужва своите граждани.

Не трябва да ги определя по етнически или религиозен признак. Това трябва да се постига чрез политика на равнопоставеност сред гражданите й. И ето, ако успее да осъществи тези цели, една държава ще бъде могъща, а нейните граждани – щастливи.

Вие сте български граждани, но етническата ви принадлежност не е българска. Трябва да изразявате това без да се страхувате, но и да работите устремено за просперитета на България, защото сте български граждани

Ние, политиците, които идваме от Република Турция, сме с вас не за да ви даваме насоки, а защото сърцата ни са сплотени и обединени. Трябва да пренебрегнете със силен замах всички онези политици, които са тук, за да ви направляват, и които искат да ви управляват.

Нашите приоритети са съвсем различни, а именно да осъществим силна връзка с вас, като сме заедно, рамо до рамо. Ако ви забодат с трън, ще ни отнемат сърцето, ако ви отрежат пръстите, ще откъснат нашите ръце. Точно това е причината да бъдем тук, за да обединим нашите сърца, а не за да ви даваме насоки, да ви управляваме или ви използваме като инструмент във вътрешнополитическите проблеми на Турция, или пък да събираме гласове от вас.

Човешката история е изпълнена с борби за свободи и демокрация, каквато борба водите вие от дълго време насам. Ние следим тези процеси и ви уверяваме да не се страхувате, защото историята е свидетел, че времето е най-добрият измерител за правотата на борците за свобода. Вашата борба е справедлива и правилна. Не се отказвайте от вашия път.

Вижте какво казва Пир Абдал Султан (известен турски поет от Средновековието): Ако кадиите и мюфтиите пишат фетва (б.р. становище по теологичен или правен въпрос), ако ще с кама да отрежат главата ми, ако ще всеки се откаже от своя път, аз не бих се отказал от моя път“.

Според неофициална информация Индже е пристигнал в Кърджали вчера и се настанил в малък хотел в центъра на града край Арда.