Сарафов загатна, че може и да оттегли исканията за имунитетите на Борисов и Петков

Ще преценим тепърва дали са обосновани, каза той

Политика
14:13 - 16 Юни 2023
4891
Сарафов загатна, че може и да оттегли исканията за имунитетите на Борисов и Петков

Избраният за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов даде сигнал, че може да оттегли исканията за сваляне на депутатски имунитети, направени от бившия обвинител номер едно Иван Гешев, който бе отстранен от Висшия съдебен съвет.

След като ВСС реши, че Сарафов ще е наследник на Гешев до избор на нов титуляр на поста, досегашният заместник на главния прокурор беше попитан от журналистите дали ще поддържа исканията на предшественика си за свалянето на депутатски имунитети. Сред тях са тези на Бойко Борисов заради делото "Барселонагейт", както и на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заради канадското гражданство.

"Ще преценим тепърва дали са обосновани, или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците", каза Сарафов.

Той допълни, че ще се посъветва с колегите си и може да се реши да бъде назначена ревизия има ли срочност, качество и ритмичност в разследването, визирайки делата, свързани с Борисов. Освен "Барселонагейт", става дума и за снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на бившия премиер. "В обществото, а и в мен, остава впечатление, че не е работено с години. И когато г-н Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, защото трябваше да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор, който отдавна трябваше да е приет, той активизира тези дела", каза Сарафов.