Сарафов замина за Хага

Новини
12:31 - 05 Октомври 2023
1508
Сарафов замина за Хага

Сарафов замина за Хага. Това става ясно от сайта на прокуратура.

В Хага и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов ще участва в 17-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори и ръководителите на прокуратури от ЕС. Във форума участват още представители на Еврoджъст, Европейската прокуратура и Европейската комисия.

Акцент в програмата на срещата са законодателните инициативи на Европейския съюз, свързани с руската агресия в Украйна. Сред тях и ролята на Евроджъст в тази област. Очаква се да бъде представена актуална информация за текущите разследвания за военни престъпления, извършени в Украйна.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени и предизвикателствата пред правоприлагащите органи, свързани със защитата на околната среда и зеления преход.

Преди това говори с Европол
Сарафов на среща с шефове на Европол. Тя се е състояла в София.

От прокуратурата съобщиха, че и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов проведе работна среща с Яри Лиуку. Той е ръководител на „Европейски център за противодействие на тежката и организирана престъпност“ в Европол.

В разговорите е очаквал и Георгиос Раскос, ръководител на звеното за противодействие на организираната престъпност в агенцията.

В разговора участваха още главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директорът на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР Дамян Лечев.

От прокуратурата е присъствал и Ангел Кънев, прокурор при Софийска градска прокуратура.

Акцент в разговора бе доброто оперативно взаимодействие между българските правоохранителни органи и Европол. То е в контекста на 20-ата годишнина от сътрудничеството на националните власти Европол.