Сърбин глобен с 10000 динара за късане на плакати на Вучич

Осъденият възнамерява да се обърне към Еврoпейския съд за правата на човека в Страсбург

Свят
12:41 - 16 Август 2019
1691
Сърбин глобен с 10000 динара за късане на плакати на Вучич

Oпозиционен активист от сръбския град Кралево бе осъден да плати глоба от 10 000 динара (едно евро се разменя за 118 динара).

Преди две години той е късал и драскал по плакати с лика на президента Александър Вучич, съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БТА.

Съдията, който произнесъл присъдата, му казал, че е минал леко, защото е могло да бъде осъден на затвор.

На 20 март 2017 г. в Кралево бяха задържани трима съветници от Локалния фронт, които късали плакати на Вучич, тогава кандидат за президент, пред залата, в която на следващия ден Вучич участвал в предизборна среща. Целият град бил облепен с плакати на Вучич, пазени от полицията, а активистите от Локалния фронт искали да докажат, че полицията не работи в полза на гражданите, а на управляващата Сръбска прогресивна партия.

Един от осъдените "за нарушаване на обществения ред и мир" е Бранислав Сеничич, който обжалвал присъдата пред Конституционния съд, а той потвърдил присъдата.

Сега Сеничич възнамерява да се обърне към Еврoпейския съд за правата на човека в Страсбург не заради високата глоба, а заради, както казва, абсурдността на самата присъда.