Сърбинът Драган Шолак ли купи "Булсатком"?

"Юнайтед груп" е кредитирала със 126,5 милиона евро Спас Русев за закупуване на активите на телекомуникационната компания

Общество
17:46 - 07 Декември 2022
17767
Сърбинът Драган Шолак ли купи "Булсатком"?

Сръбският милиардер и медиен магнат Драган Шолак е особено актуален у нас в последните дни покрай преговорите за придобиване на собствеността на футболния Левски от Наско Сираков. Баровецът е основател и някогашен мажоритарен собственик на медийната къща на "Юнайтед груп" обаче отдавна е стъпил здраво на нашия пазар, тъй като се оказва, че всъщност неговата групировка стои зад покупката на "Булсатком".

Именно "Юнайтед груп" е кредитирала със 126,5 милиона евро Спас Русев за закупуване на активите на телекомуникационната компания. Бизнесменът винаги е твърдял, че е получил парите за сделката от свои "чуждестранни партньори", но досега не беше назовавал името на Шолак.

Проблемите на "Булсатком" започнаха през 2017 г. след решението да бъде изстрелян първият български геостационарен сателит "България Сат-1", собственост на компанията. Финансовият колапс се задълбочи, въпреки на практика почти монополното положение на компанията и това наложи влизането на редица кредитори в дружеството.

Основателят на "Булсатком" Пламен Генчев твърди, че през декември на 2020 година е упражнил свое право на кол опция, с което е изкупил обратно 100% от собствеността на групата. Действието остава непризнато от кредиторите, които взеха контрола над дружеството на 22 август 2019 г.

Драмата се точи с няколко дела в България и чужбина. В крайна сметка обаче, през септември всичко е вече приключено и фирмата е продадена на Viva corporate, а сделката е финансирана от Драган Шолак.