Сърбите вдигнаха нови барикади в Северно Косово

Актуални новини
14:40 - 27 Декември 2022
2251
Сърбите вдигнаха нови барикади в Северно Косово

Сърбите днес издигнаха нови пътни блокади в Северно Косово, отхвърляйки международните призиви да премахнат издигнатите по-рано барикади, ден след като Сърбия постави въоръжените си сили близо до границата в най-висока степен на бойна готовност, предаде Асошиейтед прес.

Новите барикади, направени от натоварени камиони, бяха изградени през изминалата нощ в Митровица - град в Северно Косово, разделен между косовските сърби и етническите албанци, които са мнозинство в Косово като цяло.

За първи път от началото на започналата неотдавна криза сърбите блокират улици в един от основните градове. Досега барикадите бяха поставяни на пътища, водещи към косовско-сръбската граница, отбелязва агенцията, припомня БТА.

Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи, че е наредил най-висока степен на готовност на армията, "за да защитим нашите хора (в Косово) и да запазим Сърбия".

Той твърди, че Прищина се готви да "атакува" косовските сърби в северната част на страната и да премахне със сила няколко от пътните блокади, които сърбите изградиха преди 18 дни, за да протестират срещу ареста на бивши косовски сръбски полицаи.