Сърбия аут от "сигурните" държави

Балкани
19:51 - 16 Юли 2020
2772
Сърбия аут от "сигурните" държави

Съветът на ЕС съобщи, че днес е променил незадължителния списък от 30 юни на "сигурните" чужди държави, чиито граждани могат да бъдат допускани през външните европейски граници.

От обновения списък отпадат Черна гора и Сърбия. Остават Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Облекченията засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Списъкът засяга пътуванията до ЕС по несъществени поводи, предава БТА.

Пътници от държавите извън списъка се предвижда да бъдат допускани в ЕС, ако са граждани на страна от Общността или в семейството на такъв гражданин, ако имат право на постоянно пребиваване в ЕС, ако работят в ключова област. Облекченията за граждани на Китай зависят от реципрочност от страна на Пекин.

Този списък не задължава с нищо държавите от Общността, които могат да преценят да го приложат постепенно. Досега няколко европейски страни не прилагат препоръките на Съвета на ЕС.