Сърбия - България завърши наравно в Лесковац

Националите ни изпуснаха важна победа, но успяха да спасят трудни ситуации

Спорт
18:01 - 19 Ноември 2023
5327
Сърбия - България завърши наравно в Лесковац

Българският национален отбор по футбол изпусна престижна победа над Сърбия в евроквалификация от група G на стадиона в Лесковац.  Благодарение на вярата и спокойствието на новия ни наставник Илиан Илиев, който не в двете последни срещи, а само за едно полувреме успя да направи от група плахи футболисти отбор, почти до последните 10 минути на срещата тимът ни водеше, но заради грешка при статично положение двата тима завършиха 2:2, предава Труд. 

В началото на срещата наставникът на домакините Драган Стойкович поздрави сърдечно българския си колега и щаба му. На срещата присъстваха сръбският президент Александър Вучич и президентът на УЕФА Александър Чеферин. 

В 7-мата минута Сърбия отправи първия удар към вратата на Наумов. Костич стреля по диагонал, но топката мина покрай гредата. В 11-та минута Лукич стреля от 16 метра, топката премина през гората от играчи в българското наказателно поле, но не изненада вратаря ни Даниел Наумов. Само 60 секунди след това Гудел опита рефлекса на стража ни, който лесно спаси удара му. В 17-та минута Сърбия поведе с дебютен гол на Милош Велкович.

Тадич центрира отлично, топката попадна на главата на голмайстора в наказателното поле и "орлите" поведоха в резултата. В 21-вата минута Александър Митрович отправи удар с глава от 12 метра, но вратарят на България отново спаси.

В 28-ма минута "орлите" имаха страшен късмет, след като тимът на Илиан Илиев можеше да изравни с удар на Десподов от 17 метра по диагонал, който обаче нацели гредата. В 34-та минута нов шанс имаха момчетата на Пикси Стойкович. Живкович стреля диагонално отблизо и отново вратарят на България Даниел Наумов спаси удара му. Секунди по-късно пропуск от воле направи и Живкович. В последните секунди на първата част Миленкович удари Десподов без топка в лицето, след което шурна кръв, а българският капитан получи лекарска помощ. Сръбският футболист обаче не получи чист червен картон за нарушението. 

През втората част българският тим заигра все по-уверено, а в 59-ата минута изравни за 1:1. Георги Русев, златната резерва, имаше нужда от 13 минути, за да вкара гол и да ядоса стража на Сърбите Ваня Милинкович - Савич. Грешката в защита бе определена от сръбските медии като "голям провал на Филип Костич".

В 68-ата минута България поведе с 2:1, след като Десподов получи топка на върха на атаката, догони я и с устрем и характер я вкара в сръбската врата. Българският тим бе на 10 минути от победата, но класата на съперника, чиито футболисти струват над 300 млн. евро на трансферния пазар, си каза думата. В 70-та минута Душан Влахович, който се появи като резерва, стреля и за момент сякаш изравни, но голът му не бе зачетен заради засада. В 82-ата минута след центриране пред българската врата стражът Наумов и защитата сбъркаха, а най-съобразителен бе Сърджан Бабич, който изравни за 2:2 и класира тима си на ЕВРО 2024. 

В групата Унгария е лидер с 18 точки и спечели първата квота за еврофиналите, следван от тима на Сърбия с 14 точки. Следват Черна гора с 11, Литва с 6 и последен е тимът на България само с 4 точки.