Сърбия и Италия мачкат на Световното по баскет

Луис Скола с рекорд при победа на Аржентина

Спорт
16:41 - 02 Септември 2019
1946
Сърбия и Италия мачкат на Световното по баскет

Сърбия записа втори категоричен успех на Световното първенство по баскетбол за мъже, което се провежда в Китай. Плавите се наложиха категорично над селекцията на Филипините със 126:67 в двубой от група D.

Неманя Биелица беше най-резултатен за победителите – 20 точки, Богдан Богданович и Мирослав Радулица добавиха съответно по 17 и 13 точки.

Си Джей Перес вкара 16 точки за филипинците, а Пол Джон Далистан приключи с 15 точки.

След този успех сърбите делят първото място в групата с тима на Италия, като и двата отбора са с две победи от два мача, докато селекцията на Филипини е на последно място с две поражения.

Малко преди триумфа на сърбите, Италия също спечели своя мач срещу Ангола - 92:61.

Италианците бяха по-добри и в последните 10 минути, които обаче завършиха с грозни сцени, след като Алесандро Джентиле и Леонел Пауло извършиха последователно неспортсменски нарушения по-малко от минута преди края.

Аржентина грабна втората си победа на Мондиал 2019, като този път надигра Нигерия с 94:81. За пореден път в основата на триумфа на “гаучосите” бе Луис Скола, за когото това вероятно е последно участие на голям форум с екипа на националния отбор.

39-годишният ветеран намекна за това преди началото на първенството, а нигерийците се убедиха от първо лице в това, че класата му е завинаги.

Скола вече е №2 по реализирани точки в историята на световните финали по баскетбол, задминавайки австралийската легенда Андрю Гейз със седмата си точка днес. Опитното тежко крило приключи с общо 23 вкарани точки в коша на “суперорлите”, а сега пред него е единствено друга глобална икона - Оскар Шмит от Бразилия.

Скола допълни сметката си с 10 борби, за да си осигури “дабъл-дабъл”, а същевременно получи рамо от Патрисио Гарино (17 точки и 6 асистенции), Факундо Кампацо добави 14 точки и 8 завършващи подавания, докато Нико Лапровитола и Габриел Дек приключиха съответно с 11 и 10.

Джош Окогие с 18 и Джордан Ноура с 12 бяха двамата най-добри за Нигерия. В първата си среща африканците отстъпиха на Русия.

Тунис се поздрави с първа победа на Мондиал 2019 и забрави за разгромното поражение от Испания (62:101) в първия мач на турнира.

Африканците се справиха с Иран със 79:67, а срещата бе истински дуел между двамата лидери на отборите - Салах Межри от тунизийците и Хамед Хадади от иранците.