Сърбия и Косово подновяват преговорите

Финално споразумение трябва разреши редица спорни въпроси

Свят
11:53 - 16 Юли 2020
1074
Сърбия и Косово подновяват преговорите

Днес Сърбия и Косово рестартират преговорите в Брюксел за нормализиране на отношенията им след дълга пауза, информира АФП.

Повече от две десетилетия след войната балканските съседи все още не могат да разрешат различията, които заплашват нестабилността в Югоизточна Европа.

Основният спор е териториален: Белград отказва да признае независимостта на бившата си провинция, предимно населена с етнически албанци. Косово обяви независимост на 2008 г., подкрепено от около 100 държави, включително от САЩ и повечето държави членки на ЕС. Но Русия и Китай, основни съюзници на Сърбия, не признават Косово и не позволяват на малката страна да се присъедини към ООН.

Косово и Сърбия, с посредничеството на ЕС, водят преговори за нормализиране на отношенията от десетилетие. До момента двете държави са постигнали малък напредък. През 2013 г. сключиха споразумения, които все още не са приложени. Последният кръг преговори е през 2018 г.

Но на виртуална среща миналата седмица, организирана от ЕС, сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдула Хоти се съгласиха да се срещнат в Брюксел в четвъртък.

Срещата, планирана да започне в 14,00 часа по Гринуич, ще бъде първата от пролетта на 2019 г., когато по време на разговори в Берлин Вучич и косовския президент Хашим Тачи не успяха да рестартират преговорите.

Шефът за външната политика на ЕС Жозеп Борел, който ръководи диалога, призова страните да покажат "политически кураж" и "дух на компромис и прагматизъм".

Финално споразумение трябва разреши редица спорни въпроси, включително за статута на населените със сърби територии в Косово, военни репарации, бъдещето на религиозните храмове на сръбското православие и други.