Сърбия изгражда високоскоростна жп линия до Северна Македония

Голяма част от финансирането е от Европейската инвестиционна банка

Новини
12:44 - 22 Юли 2022
2979
Сърбия изгражда високоскоростна жп линия до Северна Македония

Железниците на Сърбия обявиха проект за реконструкция на железопътната линия Ниш-Прешево-Република Северна Македония за високоскоростни влакове с дължина 92 километра като част от проекта за модернизация Белград-Ниш-Прешево, предаде агенция МИА.

Стойността на работите по тези участъци от железницата е 182,25 милиона евро, като голямата част от финансирането е от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ с 90,5 милиона евро. Сърбия ще участва с 14,67 милиона евро.

Очаква се проектът да бъде завършен до края на 2025 г.

Както беше обявено от регионална платформа, която обединява професионалисти в областта на транспорта и логистиката - порталът Plutologyics, модернизацията на тази част от железопътната линия включва работи по участъците Брестовац-Винарци, Орево-Вранска Баня, Ристовац-Буяновац и Букаревац-Прешево - граница с Република Северна Македония.

Участъкът Ниш-Прешево представлява една от най-старите железопътни линии в Сърбия и е най-важният участък от транспортен Коридор 10. Тази електрифицирана линия с дължина 151 км се използва за по-голямата част от транспорта в Сърбия, пише порталът Plutonlogistics.

В рамките на проекта се предвижда рехабилитация и разширение на железопътната линия Белград-Ниш с дължина 228 километра.

Общите прогнозни разходи за модернизация и реконструкция на коридора Белград-Ниш-Прешево с дължина от общо 350 километра възлизат на 2,5 милиарда евро.

Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне на Сърбия държавен заем от 500 милиона евро за реализацията на този проект.