Сърбия купи първите си високоскоростни влакове. А ние кога?

За първи път в историята на страната ще се движат возила с 200 км/ч

Свят
21:50 - 09 Април 2021
4995
Сърбия купи първите си високоскоростни влакове. А ние кога?

За първи път в историята си Сърбия придоби влакове, способни да се движат със скорост до 200 км/ч. Това съобщи министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на западната ни съседка Томислав Момирович.

Става въпрос три високоскоростни пътнически влака на швейцарската компания „Щадлер“, които ще се движат по новия участък на железопътната линия Белград - Нови Сад - Суботица.

Според министъра на транспорта на Сърбия цената на закупените влакове възлиза на 62,2 милиона евро.

Пробните пътувания може да се проведат в края на тази година, веднага след приключване на строителните работи по високоскоростния участък на железопътната линия Белград-Суботица. Постоянната търговска комуникация с Нови Сад ще започне да работи още през февруари 2022 г., каза Момирович.

„Това са най-модерните европейски влакове: отлично изпълнение, стилен дизайн и удобни. Капацитетът им е 316 места, включително места за инвалиди. Wi-Fi, дисплеи, показващи наличността на места, мини-бар - това са само част от предимствата, които ще бъдат на разположение на пътниците на тези влакове“, обясни министърът.

„Тези влакове ще се превърнат в символ на съвременна Сърбия, която е в крак с най-модерните технологии и е в състояние да инвестира в своето бъдеще и успешно да завършва проекти, които досега бяха немислими“.

Желко Давидович, директор продажби на „Щадлер“ за Централна и Източна Европа, заяви, че споразумението за закупуване на швейцарски влакове от Сърбия не би било подписано без пряко сътрудничество със сръбската компания „Сърбиявоз“ и Министерството на строителството.

Давидович отбеляза, че обикновено влаковете се доставят на купувача в рамките на 2-2,5 години от датата на покупката, но в случая на Сърбия „Щадлер“ прави изключение и ще положи всички усилия, за да гарантира, че Белград ще получава влаковете след 8 месеца.