Сърбия ликува за новия Нобелов лауреат за литература, Косово и Албания гневни

Австриецът Петер Хандке беше един от противниците на въздушните удари на НАТО срещу Белград

Култура
20:21 - 10 Октомври 2019
4146
Сърбия ликува за новия Нобелов лауреат за литература, Косово и Албания гневни

Сърбия и Косово реагираха по коренно различен начин на новината, че австриецът Петер Хандке е един от двамата тазгодишни Нобелови лауреати за литература. Сръбски медии и официални представители поздравиха Петер Хандке за престижното отличие, определяйки писателя като "голям приятел на сърбите", предаде Асошиейтед прес. Косово пък реагира гневно срещу удостояването на австрийския писател с Нобелова награда за литература.

Хандке беше един от противниците на въздушните удари на НАТО срещу Сърбия по време на конфликта в Косово в края на 90-те години и по време на бомбардировките дойде в Белград, за да подкрепи режима на Слободан Милошевич. Операцията на НАТО срещу Сърбия бе предприета под предлог да се прекрати кървавият конфликт в Косово. През 2008 г. бившата сръбска област Косово обяви независимост.

През 2006 г. творецът говори на погребението на Милошевич. В едно интервю за сръбската държавна телевизия по-рано тази година Хандке каза: "Този, който бомбардира и убива хиляди хора, не принадлежи към Европа и към планетата земя."

Хандке също отрича, че босненските сръбски сили са извършили геноцид с избиването на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница - клане, което бе признато за геноцид от Международния трибунал в Хага в няколко присъди срещу военни и политически лидери на босненските сърби по време на войната. Хандке заяви, че мюсюлманите са инсценирали нападения над своя народ в обсадено Сараево и са обвинили за тях сърбите.

"В свят, пълен с блестящи писатели, Нобеловият комитет избра да награди пропагандатор на етническа омраза и насилие. Нещо ужасно се обърка!", коментира пък в Туитър косовският посланик в САЩ Вльора Читаку.

Гент Цакай, действащият външен министър на Албания, който е от косовски произход, също реагира гневно. "Ужасен съм от решението да се удостои с Нобелова награда за литература човек, отричащ геноцида. На какъв позорен и срамен акт сме свидетели през 2019 г.!", каза Цакай.