Сърбия няма да участва в срещата на ЕС и Западни Балкани

Вучич отбеляза, че са нарушени са всички демократични принципи и норми

Балкани
11:22 - 02 Декември 2022
1856
Сърбия няма да участва в срещата на ЕС и Западни Балкани

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма да пътува до Тирана на 6 декември на срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани, отбелязвайки, че решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското правителство не е получило заслуженото осъждане от ЕС, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Президентът Вучич оцени назначаването на Рашич като "срамно" и обясни, че това е "най-меката дума, която може да се използва".

"Този ​​човек (Рашич) спечели по-малко от един процент на изборите, както и Рада Трайкович, която беше в неговата листа. Това показва, че те искат преследване и прогонване на сърбите от Косово и Метохия. Не съм сигурен, че утре ще има преговори с еврокомисаря Оливер Вархей след моите думи и нашите решения междувременно, каза Вучич пред телевизия Пинк.

Вучич отбеляза, че са нарушени са всички демократични принципи и норми, според които се избира или предлага някой, който е получил много гласове, а не някой, който е получил един процент от гласовете.

Вучич заяви, че "в Прищина са смятали, че може да стане по този начин". "Избраха най-лошата сръбска измет от дъното на кофата - Рашич, Рада Трайкович.

Просто няма по-лоши, каза сръбският президент. Те нямат ничие доверие, но имат доверието на "терористичната измет Курти, западните агентури, които ги сложиха там, мислейки, че ще унищожат Сърбия". 

"Мислеха, че ще ни уплашат с това. Можете да унищожите президента на Сърбия, можете да организирате отново протести в Сърбия, можете да ме убиете, каквото искате. За мен Косово е най-голямата сръбска светиня. Сърбия е светиня. По-добре да ме няма, отколкото да ви я дам и няма да ви я дам," каза Вучич. 

В резултат на това решение никой от Сърбия няма да присъства в Тирана за срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 6 декември,  посочи сръбският президент.