Сърбия обвини Косово в „зловреден национализъм“

Новини
09:59 - 21 Април 2022
2206
Сърбия обвини Косово в „зловреден национализъм“

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович обвини косовските власти, че проявяват "зловреден национализъм" към сърбите в Косово и че тяхната цел е да прогонят сърбите от Косово, съобщи белградската агенция Бета.  

По време на разглеждането на  шестмесечния доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за работата на мисията ЮНМИК в Косово Селакович заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, че национализмът на властите в Прищина  се проявява чрез игнориране  на политическите представители на сърбите в институциите  и приемането на решения без тяхното участие.  Политически мотивирани разследвания и съдебни процеси създават  атмосфера на пълна несигурност с цел прогонване на сърбите от Косово, каза Селакович.

Той посочи, че ситуацията в Косово е далеч от нормална и стабилна, а гражданите от сръбска националност са разтревожени  и  посрещат със страх всеки ден, тъй като не са сигурни дали техните основни човешки права няма да бъдат нарушени.

Министърът на външните работи на Косово Доника Гервала  заяви на същото заседание на Съвета за сигурност на ООН, че Сърбия и Русия представляват най-голяма заплаха за мира в региона, съобщи Танюг.

Европа, която съществуваше преди  руското нахлуване  в Украйна, вече не съществува. Унищожавайки следвоенния ред, Русия застрашава и Обединените нации. Ние сме част от Запада, докато Сърбия остава руски сателит, каза Гервала, отбелязвайки, че това е главната причина поради която регионът продължава да бъде нестабилен.