Сърбия отрече да е доставяла оръжие на Украйна

Вучевич подчерта, че Белград продава оръжие само на трети страни

Украйна
11:44 - 12 Април 2023
1259
Сърбия отрече да е доставяла оръжие на Украйна

Министеството на отбраната на Сърбия отрече да е доставяло оръжие на Украйна. По думите на военния министър Милош Вучевич нееднократно се е налагало да бъдат опровергани подобния изявления. Той допълни, че Сърбия не е доставяла оръжие на нито една страна и не възнамерява да го прави. 

Вучевич подчерта, че Сърбия продава оръжие само на трети страни, далече от конфликта и ако това въоръжение се окаже в други страни - става въпрос за неуважение на международните норми, съобщи УНИАН. 

Припомняме, че по-рано един от изтеклите в интернет секретни доклади, които медиите нарекоха Пентагонлийкс, твърди, че Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, съобщи Ройтерс.

Графика с отговорите на 38 европейски правителства на исканата от Украйна военна помощ показва, че Сърбия е отказала обучението на украински войници, но се е ангажирала да изпрати оръжия или дори вече е предоставила военна помощ. Освен това се казва, че Сърбия има политическа воля и военна способност да доставя оръжие на Киев в бъдеще, въпреки че отказа да санкционира Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.