Сърбия планира да купува газ от Азербайджан

Но първо интерконекторът с България трябва да бъде завършен

Новини
12:24 - 13 Юли 2022
2994
Сърбия планира да купува газ от Азербайджан

Сърбия, която е напълно зависима от руските газови доставки, планира да купува природен газ от Азербайджан от 2023 г., когато очаква интерконекторът към България да бъде завършен, заяви сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович, цитирана от агенция Ройтерс.

В момента водим преговори с Азербайджан за резервиране на газови капацитети за следващата година, защото интерконекторът Сърбия-България ще бъде завършен през септември догодина, заяви Михайлович на енергийна конференция в Сараево.

Миналата седмица Гърция и България завършиха дългоотлаган газопровод, за който се надяват, че ще сложи край на европейската зависимост от руския газ. Тръбата ще пренася газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора в България и ще бъде свързана с друг тръбопровод, пренасящ азерски газ, посочва Ройтерс.

„Този интерконектор е жизненоважен за нас, най-важният, който Сърбия прави в момента, когато говорим за газова диверсификация“, каза Михайлович.

След като интерконекторът с България бъде завършен, Сърбия ще може да получава втечнен газ от Гърция, допълни тя.

През 2008 г. Сърбия постави в ръцете на руски компании газовия и петролния си сектор. Страната се стреми към членство в ЕС и е подложена на натиск от западните държави да съгласува външната си политика с блока и да наложи санкции на Русия, посочва Ройтерс.