Сърбия преговаря с България за скоростна жп линия до София

След реконструкцията на трасето Ниш-Димитровград влаковете ще се движат със 120 километра в час

Новини
15:10 - 23 Ноември 2023
2310
Сърбия преговаря с България за скоростна жп линия до София

Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата в сръбското правителство Горан Весич заяви днес, че освен реконструкцията на железопътната линия Ниш-Димитровград, Сърбия работи с България по още два проекта - връзката от пристанище Видин до Зайчар и проектирането на високоскоростна железопътна линия от Ниш до София, съобщи Танюг.

"С България преговаряме за скоростна жп линия до сръбско-българската граница, като те вече работят по своята част от София, турците работят от Истанбул до турско-българската граница, остава да се свърже София с турско-българска граница и ще имаме високоскоростна железопътна линия от Ниш до Истанбул, както и високоскоростна железопътна линия до Скопие, а в бъдеще и до Солун и Атина", каза Весич по време на обиколка за инспекция на дейностите по реконструкцията на магистрала Златибор, предаде БТА.

Той заяви, че

след реконструкцията на жп линията Ниш-Димитровград влаковете ще се движат със 120 километра в час,

а железопътната линия ще бъде безопасна и електрифицирана. "Важно е да се инвестира в железопътни линии, защото това е транспорт с висок капацитет, броят на автомобилите и замърсяването намаляват", каза Весич