Сърбия призовава съседите си да отворят границите

Очаква се в средата на месеца и Турция да облекчи мерките за преминаване на границата й

Свят
11:02 - 10 Юни 2020
2238
Сърбия призовава съседите си да отворят границите

Сръбският външен министър Ивица Дачич призова съседните страни да вземат съвместно решение за отваряне на границите в региона, предаде агенция Бета.

"Призоваваме страните в региона да вземем съвместно решение, за да не трябва всеки гражданин да гледа по какъв начин може да мине границите. Призоваваме за общ подход към тази тема", каза Дачич сред среща с босненския външен министър Бисера Туркович.

Той благодари на Босна и Херцеговина, че е отворила границата си за гражданите на Сърбия. България и Унгария също отвориха границите си.

"Границите с Гърция би трябвало да се отворят на 15 юни, но няма напредък в разговорите с останалите партньори. За съжаление трябва да разговаряме двустранно с всеки от тях", добави Дачич.

На посещение в Белград днес ще бъде външният министър на Северна Македония Никола Димитров, с когото също ще бъде обсъдена темата.

По-рано този месец Дачич разговаря и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Очаква се в средата на месеца Турция да облекчи мерките за преминаване на границата й от чуждестранни туристи.