Сърбия размаха пръст на Тръмп

Александър Вучич е бесен заради намесата на САЩ, Макрон на крака при него за успокояване на страстите

Свят
13:57 - 12 Юни 2019
1934
Сърбия размаха пръст на Тръмп

Сръбският президент Александър Вучич размаха пръст на американския си колега Доналд Тръмп и остро реагира на последните информации от Вашингтон и призива на щатския държавен глава за успокоение на напрежението на Балканите по оста Белград-Прищина. 

Днес Вучич каза, че не се интересува от "епизодични коментари". Президентът, който е на обиколка в пострадалите от наводненията райони в Сърбия, заяви, че би искал "Белият дом да каже кое е това сръбското изявление, което е екстремистко". Той коментира изявлението на американския експерт по Балканите Даниел Сървър, съгласно което не бил готов за историческия компромис с Косово. В тази връзка Вучич увери, че прави всичко възможно това да се случи, но че няма намерение да вкара страната си в капан да загуби всичко и да не получи нищо.

"Този филм да забрави и Сървър, и всички останали“, коментира държавният глава на западната ни съседка. Той добави, че Сърбия е заинтересована от продължаване на диалога, но няма какво да се обсъжда, докато Прищина не позволи свободното движение на стоки. 

Вучич отказа да коментира твърденията на някои медии за новия план на германския канцлер Ангела Меркел за Косово, като заяви, че не може да дава изявления за нещо, което не е видял и че е говорил преди два дни с Меркел, а тя не му е казала нищо.

Междувременно стана ясно, че френският му колега Еманюел Макрон се готви за посещение в Белград с цел да успокои страстите.