Сърбия вади €14 млрд . за повишаване на жизнения стандарт

Балкани
14:00 - 29 Декември 2019
4816
Сърбия вади €14 млрд. за повишаване на жизнения стандарт

Сърбия има план за инвестиции на стойност около 14 милиарда евро до 2025 г. за повишаване на жизнения стандарт и подобряване на инфраструктурата, за да се доближи страната до стандартите на ЕС, заяви сръбският президент Александър Вучич вчера, съобщава румънският сайт Зиаре.

Планът беше обявен преди парламентарните избори, които ще се състоят в края на април или в началото на май, и идва в момент, когато Вучич и намиращата се на власт Сръбска прогресивна партия са изправени пред ежеседмични протести и скандали с високопоставени официални представители. "Имаме достатъчно пространство да продължим да стимулираме растежа, който досега беше много добър", заяви Вучич след представянето на програмата, в чието изготвяне участва и Световната банка и която предвижда инвестиции от около 9 милиарда евро в пътната и железопътната инфраструктура.

Останалите инвестиции, които ще бъдат финансирани чрез заеми, ще бъдат отпуснати за проекти за опазване на околната среда, за болници, училища и мерки за подобряване на бизнес климата, както и за намаляване на бюрокрацията.