Сърбия вече с 550 000 ваксинирани

Ана Бърнабич е посрещнала заедно с посланичката на Китай пратка от 500 000 дози ваксини от Китай

Свят
11:45 - 11 Февруари 2021
2172
Сърбия вече с 550 000 ваксинирани

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е горд от постигнатите резултати в осъществяването на ваксинацията против Ковид-19 в Сърбия, съобщава сръбския в. "Блиц".

В интервю късно снощи за "Евронюз" Вучич е изтъкнал, че сръбският опит показва, че всички ваксини са много безопасни, а "някои, които идват от Изток, са дори по-безопасни от тези, които идват от Запад".

Президентът е заявил, че Сърбия досега не е получила нито една ваксина чрез системата Ковакс, а получава ваксини на основата на двустранни споразумения. „Надявам се, че ще получим ваксини от ЕС”, е изтъкнал сръбският президент.

„До снощи ваксинирахме над 550 000 души, а 50 000 реваксинирахме. До края на февруари планът ни е да ваксинираме с две дози повече от 1 милион души, което ще бъде почти 15 процента от населението. Това е нещо, от което ще бъда много доволен”, е заявил сръбският президент.

„Надявам се, че в близките дни, когато решим някои технически въпроси, ще бъдем готови да дарим по-голям брой ваксини на нашите съседи в Република Северна Македония, а след това, ще видим, и на други държави. Необходимо е хората в съседните държави, както и при нас, да бъдат ваксинирани”, е посочил Вучич.

Вестник "Данас" съобщава, че сръбският премиер Ана Бърнабич е посрещнала заедно с посланичката на Китай Чен Бо пратка от 500 000 дози ваксини от Китай на летище "Никола Тесла" в Белград. Бърнабич е благодарила на Китай за дарението и за подкрепата за Сърбия по време на пандемията.