Саркози отива на съд през 2025 г. по делото за получаване на пари от Кадафи

Свят
18:10 - 25 Август 2023
3846
Саркози отива на съд през 2025 г. по делото за получаване на пари от Кадафи

Бившият френски президент Никола Саркози ще се изправи пред съда през 2025 г. по дело за предполагаемото получаване на пари от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи за една от предизборните си кампании, предаде Франс прес, като се позова на френската прокуратура.

Агенцията отбелязва, че по време на процеса се очаква да се чуят "експлозивни доказателства" за това как Саркози, заедно с още 12 обвиняеми, е организирал схема за получаване на пари в брой от либийския лидер, за да финансира незаконно победната си кампания за президентските избори през 2007 г.

Саркози, който след края на мандата си се сблъска с множество проблеми с правосъдието, отхвърля обвиненията, свързани с Либия, които са най-сериозните от тези, повдигани срещу него досега, посочва АФП.

Разследването бе възбудено след разкрития на сайта за разследваща журналистика "Медиапарт", който публикува документи, от които предполагаемо се разбира, че Кадафи се е съгласил да даде на Саркози до 50 милиона евро.

Франс прес обръща внимание на факта, че двамата лидери са поддържали изненадващо сърдечни отношения, като само месеци след избирането си за президент Саркози е разрешил на либийския ръководител да разпъне бедуинската си палатка срещу Елисейския дворец в Париж по време на държавното си посещение във Франция.