Със 129 гласа НС прие доклада за „Джемкорп“

Четири часа депутатите си разменяха остри нападки и обвинения

Политика
15:40 - 05 Януари 2023
2374
Със 129 гласа НС прие доклада за „Джемкорп“

След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха със 129 гласа "за" Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

От парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход" и "Възраждане" подкрепиха доклада и нито един от техните депутати не гласува "против" или "въздържал се". Единствените, които гласуваха против бяха "Продължаваме промяната" и "Демократична България". От ПП се въздържаха двама депутати, а от "Демократична България" - шестима. 

Почти четири часа депутатите от ГЕРБ, по чието искане беше създадена комисията, и "Продължаваме промяната" си разменяха остри нападки и обвинения.

От ГЕРБ твърдят, че меморандумът с "Джемкорп" не е бил прекратен и България ще търпи сериозни финансови щети. 

От "Промяната" обаче категорично отхвърлят тези съмнения. Венко Сабрутев и Кирил Петков твърдяха точно обратното и заявиха, че меморандумът е представлявал само инвестиционно намерение:

Кирил Петков: "Не е договор, а необвързващ меморандум. Не е за източване на средства, а за привличане на инвестиции.

Не е за 1 милиард долара, а реално даже няма сума, посочена в този меморандум".

Десислава Трифонова от ГЕРБ, която беше и председател на комисията, посочи, че по времето на кабинета "Петков" освен съмнения за далавери и кражби, инвестиционната политика в страната е била изключително слаба. По думите ѝ за седем месеца той е привлякал преки чуждестранни инвестиции само за 43 милиона евро. 

Тя допълни още, че Кирил Петков е скрил данни, свързани с "Джемкорп", които е получил от ДАНС, от част от коалиционните си партньори: 

"И за съжаление, няма как да бъдат разсекретен без ДАНС да наруши международните си споразумения. Председателят на ДАНС беше изслушан на закрито заседание, на което заседание изнесе всички тези данни, и както стана ясно от всички документи по този доклад, той наистина го е крил този доклад три месеца, включително и от коалиционните си партньори. Това говори само и единствено за морала на господин Кирил Петков".

Докладът на Временната комисия трябва да бъде изпратен до МВР, ДАНС и Министерския съвет, които трябва да предприемат по-нататъшни действия.