Със 159 млн. са назад общините заради COVID-19

Тук влизат и разходите за противоепидемични мерки

Общество
18:51 - 26 Май 2020
2463
Със 159 млн. са назад общините заради COVID-19

Загубите на собствени приходи на общините за периода март-април 2020 г. надвишават 159 млн. лв. спрямо същия период на предходната година. Прогнозираното свиване на планираните годишни постъпления е с 11%. Според експертни оценки към края на месец май т.г. тези пропуснати приходи се очаква да надхвърлят 200 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Данните са от проучване сред общините, проведено от НСОРБ, за тенденциите и степента на отражение на кризата с COVID - 19 върху общинските бюджети. Обект на изследването са отчетните данни за собствените приходи на общините, както и направените разходи за периода, в точа число и непредвидените, свързани с въведените противоепидемични мерки.

Проучването обхваща периода 1 март – 30 април 2020 г. и прави съпоставка на данните спрямо същия период на 2019 г. Избраният подход за анализ съществено се различава с подхода за оценка на изпълнението на собствените приходи на общините, прилаган от Министерство на финансите, чийто прочит на данните, с натрупване от 1 януари до 30 април е публикуван на сайта на ведомството. В проучването на НСОРБ се включиха 82% от общините или 217 от 265.

Освен това в изпълнение на препоръките на здравните власти общините разходват около 0.4% от постъпленията от собствени приходи за изпълнението на противоепидемични мерки. Разходите за тези нови и непланирани дейности за месец март и април 2020 надхвърлят 6 млн. лв., а към края на месец юни се очаква да достигнат 18 млн. лв.
 

На общините бе предоставена възможност да систематизират и остойностят допълнителните (нови и непланирани) разходи, направени във връзка с обявеното извънредно положение.

Постъпленията от собствени приходи на общините за периода 1 март – 31 април 2020 г. намаляват спрямо същия период на предходната година с 41%, като при данъчните приходи този срив е с 45%. Това намаление на постъпленията е почти наполовина, спрямо отчетените собствени приходи за същия двумесечен период на предходната година, като най-засегнати са големите общини – областни центрове, при които този спад е средно с 44-46%.

Прилагането на процентно съкращаване на разходи в бюджетната сфера би предизвикало масови съкращения на работещите в най-засегнатите от кризата общински предприятия и дейности и би довело до значително натоварване на държавния бюджет с обезщетения за безработица. Заетите в местни дейности и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собствените приходи на общините.