Със Стинг и аплаузи: Последно сбогом на актьора Николай Станчев

Култура
13:15 - 04 Август 2021
9674
Със Стинг и аплаузи: Последно сбогом на актьора Николай Станчев

Под звуците на любимата песен на актьора Николай Станчев близки и приятели го изпратиха в последния му път. По искане на неговата половинка - колежката му Ивана Папазова, във фоайето на Драматичния театър звучеше ""Shape of my heart" на Стинг.

„Щастлива съм, че изпращаме Ники в неговия дом – Драматичния театър. Дори и когато не беше на сцената – Николай Станчев продължаваше да бъде и Ричард III, и шутът, и инженерът. Той обичаше театъра, това беше животът му. Всички ни пожелават да бъдем силни и ние ще продължим, защото сме обичани. Ако трябва да изживея живота си отново не бих променила почти нищо с едно малко изключение – да бяхме се срещнали по-рано и да бяхме живели по-дълго заедно”, каза актрисата Ивана Папазова по време на поклонението пред любимия ѝ Николай Станчев.

На поклонението бяха колегите и приятелите на Станчев, почитателите му, представители на местната власт.

„Той беше щастлив човек, защото имаше мисия – да ражда любов. И успяваше да я дарява на всички нас. Беше един от малкото нормални хора, които познавам в този свят. Знам, че докато го има Драматичен театър-Пловдив, и него ще го има.  Благодаря на Господ, че ме срещна с него”, сподели с присъстващите директорът на Драмата Кръстю Кръстев.

„Познавам го цял един живот. Ще помня винаги Ники – приятеля. А за финал ще му кажа: „Ники, завесата падна, аплодисменти”, каза Валери Кьорлински.

 Кметът Здравко Димитров изпрати съболезнователна телеграма, в която пише: „Николай Станчев беше изключителен актьор и аз истински му се възхищавах.  Загуба за изкуството”.

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев разкри, че дълго време е работил със Станчев и за него той ще остане „коректен и честен човек, отдаден на работата си”. Кметът Здравко Димитров изпрати съболезнователна телеграма, в която пише: „Николай Станчев беше изключителен актьор и аз истински му се възхищавах. Загуба за изкуството”.

Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в гр. Пловдив. Завършва ВИТИЗ през 1984 г. в класа на проф. Гриша Островски. Бил е актьор във великотърновския и пловдивския театри, от 1991 г. работи на свободна практика, а после – в частната трупа на Малък градски театър. Няколко години е работил и в Париж. От 13 години отново е част от трупата на Пловдивския драматичен театър. Снимал се е в сериалите „Седем часа разлика“, „Стъклен дом“, „Под прикритие“ и др.